zondag 28 juni 2015 - 17:40

Nationale kampioenschappen: 2 titels en 2 zilveren plakken

Op 8 nationale kampioenschappen waren een of meerdere Etixx – Quick-Step renners actief. Op de helft van die wedstrijden werd een gouden of zilveren medaille gehaald.

Nederlands kampioenschap
Op het Nederlandse kampioenschap was Niki Terpstra de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. In een vreemd kampioenschap werd een restant van een vroege vlucht opgeraapt. De vluchters hadden op een bepaald moment een voorsprong van maar liefst 16 minuten. Terpstra kwam als 2e uit de laatste bocht, maar wist Ramon Sinkeldam in de laatste meters voorbij te streven. Voor Terpstra was het zijn derde nationale titel op de weg.

“Ik ben blij met mijn derde nationale titel. Dit was waarschijnlijk de meest lastige. De wedstrijd was erg vreemd. Een kopgroep van 8 renners pakte meer dan 16 minuten voorsprong. Er wilde niemand werken om het gat dicht te rijden. In de laatste ronden kwamen we snel terug. In de laatste ronde kwam het besef dat we nog een finale konden rijden. Op 6 of 7 kilometer van de streep haalden we de vluchters bij. Ik wist dat er in de laatste kilometers veel bochten waren. Het was glibberig door de regen, maar mijn banden zijn supergoed in natte condities. Toen ik net voor de sprint om me heen keek zag ik alleen maar sprinters. Dus ik dacht dat ik  opnieuw 2e ging worden. Ik gaf echter alles en  kon Sinkeldam nog net passeren. Na enkele podiumplaatsen in de klassiekers is het fijn om weer te winnen. Het is ook speciaal om de kampioen van je land te mogen zijn. Ik zit nu al te wachten op de levering van Vermarc met mijn nieuwe outfit. Dan kan ik de trui bekijken en van het moment genieten wanneer ik die trui voor het eerst aan kan trekken”, vertelde Terpstra na afloop.

Tsjechisch kampioenschap
Petr Vakoc was dan weer succesvol op het Tsjechische kampioenschap. Hij nam de titel over van ploegmaat Zdenek Stybar. Leopold Konig werd 2e, Jiri Polnicky 3e. “Het is geweldig. Dit is de eerste keer ooit dat ik nationaal kampioen ben geworden. Ik wist dat ik een kans had om te winnen vandaag, maar het was een zware koers. De koers begon op 40 kilometer van het einde met de grote namen als Peter Sagan, Jan Barta, Roman Kreuziger en Konig. Er waren veel aanvalspogingen. Op de laatste klim ging Sagan en ik sprong mee. We losten Konig, maar die kwam later nog terug. Sagan ging daarna alleen door en won de Slovaakse titel. Konig en ik streden voor de Tsjechische titel. Op 500 meter ging ik aan en sloeg een gaatje. In de laatste meters keek ik achter me en zag ik dat ik alleen was. Ik kon mijn titel vieren, maar het was niet eenvoudig. Het regende de hele dag en de concurrentie was stevig. Deze zege is de kers op de taart. Ik wil deze grote prestatie vieren met mijn familie”, aldus Vakoc.

Pools kampioenschap
Op het Poolse kampioenschap greep Michal Golas het zilver achter Tomasz Marczynski. Pawel Bernas maakte het podium daar compleet.  “Meteen vanaf de start reden we weg met een grote groep. Die dunde gaandeweg de koers uit en we kwamen met 5 renners bij de finish aan. Het ging daar licht omhoog. Ik had genoeg vertrouwen en voelde me sterk. Op 250 meter versnelde ik, maar Marczynski passeerde me nog. Ik ben teleurgesteld, want ik had graag de Tour gereden in de Poolse kampioenstrui. Mijn felicitaties aan de winnaar. De conditie is in elk geval goed. Ik kijk nu uit naar de Tour”,  liet Golas na de koers optekenen.

Brits kampioenschap
Mark Cavendish reed een beresterk Brits kampioenschap, maar moest in de laatste meters zijn meerdere erkennen in Peter Kennaugh. Ian Stannard werd 3e. “Ik ben erg blij met mijn prestatie vandaag. De hele dag voelde ik me erg sterk. Ik ben goed in vorm voor de Tour en kijk er naar uit”, vertelde Cavendish.

Overige kampioenschappen
Naast de medailles vielen er ook nog 2 top-10 klasseringen te noteren voor Etixx – Quick-Step. Julian Alaphilippe werd 5e in Frankrijk, Tom Boonen pakte een 8e stek in België.