donderdag 09 februari 2012 - 14:17

Boonen verdedigt gouden leiderstrui

Tom Boonen raakte op 1,3 kilometer van de streep ingesloten tijdens de 5e rit in Qatar, maar dat weerhield hem er niet van om zijn gouden leiderstrui te verdedigen. Boonen finishte net buiten de top-10, meer dan genoeg om als leider de slotdag in te gaan.

Het Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team werkte hard in de laatste 25 kilometer van de wedstrijd. Twee renners die ontsnapt waren werden op 15 kilometer van de finish ingerekend. De sprintvoorbereiding verliep vervolgens vrij chaotisch.De sprinttreinen vochten voor hun plek, maar kregen weinig ruimte. Boonen en zijn voortreffelijke loods Gert Steegmans bleven echter knap vooraan.

In de voorlaatste kilometer raakte Boonen echter ingesloten na een rotonde. Hij kon in de laatste meters niet meer opschuiven en kwam niet verder dan een plaats net buiten de top-10. De sprint werd uiteindelijk gewonnen door wereldkampioen Mark Cavendish (Team Sky), die net als Boonen de zegeteller in Qatar op 2 zette. Boonen blijft wel aan de leiding van het algemene klassement. Ook Steegmans behield zijn plaats in de top van het klassement.

Het Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team startte vandaag overigens met een man minder. Francesco Chicchi bleef met griep achter in het hotel.