zaterdag 21 januari 2012 - 05:53

Team rijdt aanvallend, maar mist beslissende slag

Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team renners Serge Pauwels en Gerald Ciolek zaten in de juiste groep net voor de laatste klim, maar misten net daarna het meest belangrijke moment toen een kleine groep aanviel. Daardoor viel Ciolek terug naar een 13e plaats in het algemene klassement. Pauwels schoof daarentegen op naar een 17e plaats, hij staat  nu 1 minuut en 28 seconden achter op de leider. Ciolek was de eerste renner van het Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team op een 13e plaats.

Alejandro Valverde (Movistar) versloeg Simon Gerrans (Green Edge Cycling Team) aan de aankomst op Old Willunga Hill. De Spanjaard won zo de 5e rit.

Andy Fenn zorgde ervoor dat het Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team een hand had in de eerste ontsnapping van de dag. Hij maakte na 3 kilometer deel uit van een kopgroep van 6 renners. Zij pakten een voorsprong van 8 minuten en 25 seconden na 68 kilometer. Daarna begon het peloton te versnellen en daalde de voorsprong.

Geen van de vluchters was een gevaar voor het algemene klassement. Het peloton raakte daarom ook niet direct in paniek om de vluchters in te rekenen. Bij de Jayco Sprints kwam Fenn telkens als 2e door. De voorsprong van de 6 leiders was toen al terug gelopen tot 4 minuten en 30 seconden. De vluchtpoging hield nog even stand, maar werd op de eerste passage van de Old Willunga Hill ingerekend. Snel daardoor ontstond de groep van 30 die de finale kleurde.